Innovatieve ruimteoplossingen, spannende materiaalcomposities en een compleet nieuwe kijk op traditioneel badkamerdesign: Met Zencha heeft designer Sebastian Herkner een badkamerserie gecreëerd die geïnspireerd is op traditionele Japanse rituelen en vakmanschap. De productdesigner herinterpreteert Zencha echter volledig in zijn eigen badkamer: gebeitste houten shingles aan de muur, schelpkalk op de vloer en een keramische ruimteverdeler vormen de basis voor deze unieke badkamerserie.
De idee
Het idee: Ruimtelijkheid en aarding
“Voor mij was het belangrijk om een ruime badkamer te creëren die niet alleen de Zencha in zijn beste licht laat zien, maar ook nog voldoende ruimte laat voor het hoognodige,” aldus Sebastian Herkner over zijn ontwerp.
Door het afronden van de muur, die de zachte vorm van het bad overneemt, ontstaat er een spannende dialoog tussen architectuur en interieur. Op dezelfde manier is de ruime, vierkante plattegrond een eerbetoon aan de unieke vormentaal van de serie.
De plattegrond
De iconische Zencha badkuip is de reden voor de vierkante plattegrond van de badkamer. Het bad is niet alleen een blikvanger, het bepaalt ook de richting in formele termen.
Bad als middelpunt
Het bad vormt het hart van de plattegrond van de kamer. De wand met houten shinglebekleding pakt zijn zacht gebogen vorm op om een harmonieus totaalbeeld te creëren. Het bad met zijn zachtheid en ruimtelijkheid karakteriseert uiteindelijk het hele badkamerontwerp.
Dubbele keramische interpretatie
Dubbele keramische interpretatie
De dubbele wastafel valt op door de twee ruime opzetwastafels op het werkblad, die de vormentaal van de baden oppakken. De minimalistische, grafietkleurige badkamermeubels met een glazen gestructureerd front creëert een harmonieus visueel contrast en ondersteunt de elegante lichtheid met zijn delicate frames.
Daarachter creëert de wandbekleding van keramische componenten een unieke sfeer. Afhankelijk van de lichtkwaliteit breekt deze het licht op verschillende manieren en zorgt zo voor een ongewoon lichtspel in de badkamer.
Wasgedeelte
Sebastian Herkner koos voor een dubbele wastafel om de uitdagingen van het dagelijks leven aan te kunnen. De onderbouwkasten zorgen voor visuele orde, de ruime opzetwastafels van DuraCeram® en de passende spiegels bieden ruimte voor persoonlijke hygiëne.
Toiletruimte
Een muurtje wordt gebruikt als afscheiding voor het Happy D.2 toilet. Het asymmetrische ontwerp maakt intimiteit mogelijk en behoudt tegelijkertijd een gevoel van openheid in de ruimte.
Extra meubilair
De aanvullende hoge kasten van de Zencha-serie bieden niet alleen meer opbergruimte, maar pakken ook het gestructureerde glas als oppervlak op en ronden de algehele compositie harmonieus af.
De materialen
Eerlijke materialen en hedendaagse traditie
“We willen ons goed voelen in onze badkamer, een plek creëren waar we ons kunnen terugtrekken. Daarom heb ik gekozen voor een afgeronde wand van gebeitste houten dakspanen - als een verwijzing naar eerlijk vakmanschap,” aldus Sebastian Herkner, die zijn intrigerende materiaalmix toelicht. “Het was belangrijk voor mij om geen nostalgische badkamer
te creëren, maar een die ondanks de traditionele elementen tijdloos bij het heden past.” Voor de vloer koos hij grote tegels van schelpkalksteen, een steen uit Duitsland die staat voor reflectie op de essentie.
Herkner's persoonlijke handtekening
Sebastian Herkners voorkeur voor authentieke materialen en een emotionele, sensuele architectuur die strenge regels afwijst, is het uitgangspunt voor zijn werk. “We zijn tenslotte niet op zoek naar overbodige luxe of decadentie, maar naar een ruimte die ons persoonlijk raakt, ons ondersteunt in ons dagelijks leven en ons rust laat vinden”.
Passende accessoires
Voor Sebastian Herkner is een kamer pas compleet als hij beproefde dagelijkse gewoonten kan ondersteunen: een zeepbakje, een afvalemmer, verschillende handdoekhaken, toiletpapierhouder. Bijpassende accessoires zorgen ervoor dat alles netjes opgeborgen en altijd binnen handbereik is.